Kakvo je liječenje venske insuficijencije?

Liječenje rane venske insuficijencije

Vježbe i kompresije pomažu kod venske insuficijencije. Nanošenje gela sa heparinom također može ublažiti oticanje nogu i bol.

Liječenje varikoznih vena

Postoje razne terapijske opcije: konzervativne mjere i invazivnije metode kao što su skleroterapija, operativni zahvat i endovenozne terapije.

Nakon operacije vena, korisno je koristiti Lioton® 1000. Primjena Lioton® 1000 gela pomaže pacijentima da se riješe edema i postoperativnih hematoma.

Ikonica para kompresivnih čarapa kao konzervativnih mjera

Konzervativne mjere

Nelagoda koju uzrokuju varikozne vene se može smanjiti podizanjem nogu i/ili nošenjem elastičnih kompresivnih čarapa.

Ikonica hipodermične igle za skleroterapiju

Skleroterapija

Skleroterapija je uobičajena terapija za paučaste vene i vene srednje veličine. Tankom iglom se u venu ubrizgava iritacijski rastvor i tako potiče reakcija koja stvara ožiljke i zatvara neželjeni krvni sud. Tijelo apsorbuje takve vene i one vremenom nestanu.

U ovoj metodi, skleroterapiji, moraju se nositi kompresivne čarape – kao i u svim drugim hirurškim metodama – kako bi ubrzali ozdravljenje bez komplikacija. Skleroterapija može biti navođena ultra-zvukom.

Ikonica kosog skalpela za hirurško uklanjanje varikoznih vena

Hirurški zahvat

Striping vena (klasična operacija vena ili „čupanje“ vena): Hirurško uklanjanje varikoznih vena se zove striping vena.  „Čupanje“ oštećenih vena je standardna intervencija i, u zavisnosti od težine slučaja, izvodi se ili ambulantno ili u bolnici u nekoliko koraka.

Pravi se rez ispod varikozne vene, ubacuje se fleksibilna sajla u venu na mjestu prvog reza, sajlom se zakači vena i iščupa.

Ambulantna fleboktomija: Pod lokalnom anestezijom se napravi mali rez i kukicom uhvati površinska varikozna vena i izvuče.

Ikonica laserske terapije za liječenje bolesti vena

Endovenozni postupci

Laserska terapija: Danas je laserska terapija ključni korak u liječenju bolesti vena. To je minimalno invazivna terapija kao alternativa klasičnoj operaciji površinskih varikoznih vena. Nakon nanošenja anestetika na kožu, lasersko vlakno se umeće u venu safenu. Kako se vlakno povlači, pali se laser. Zbog toplote lasera, zidovi vene se zalijepe i taj krvni sud je „ugašen“.

Radiofrekvencijska ablacija radi na istom principu ali umjesto lasera se koristi radiofrekvencija.

Liječenje uznapredovale bolesti vena

Bolest površinskih vena sa čirevima predstavlja najozbiljniju fazu bolesti. Pacijenti ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti. Stoga, terapijski ciljevi kod uznapredovale bolesti površinskih vena su:

  • kontrolisati simptome
  • promovisati zacjeljivanje i spriječiti ponovnu pojavu čireva
  • povratiti normalnu sposobnost za hodanje

Liječenje bola i oteklina se sastoji od podizanja noge iznad nivoa srca, kompresivnih čarapa ili zavoja i vježbi koje pomažu vraćanju funkcije vena.

Dugotrajna i ozbiljna insuficijencija površinskih vena može dovesti do nastanka bolnih čireva u području oko zglobova i otežati svakodnevne aktivnosti. Kontrolisanje otoka i poboljšanje cirkulacije su ključni faktori za prevenciju i zacjeljenje čireva na koži. U većini slučajeva, kad se unaprijedi cirkulacija u donjem dijelu nogu, počinje i zacjeljivanje rane.