Koji su klinički simptomi i faze venske insuficijencije?

Faze venske bolesti

Bolest površinskih vena može pogoditi muškarce i žene svih godina, bez obzira na nivo aktivnosti. Mnogi imaju vidljive varikozne vene dok drugi nemaju vidljivih znakova bolesti.

Precizna dijagnoza je osnova za pravilnu klasifikaciju problema s venama.

Kako bismo izbjegli konfuziju i imali standardni način na koji možemo pričati o problemima s venama, grupa stručnjaka je osmislila klasifikacijski sistem poznat kao CEAP. Ovaj akronim znači:

  • Klinički (eng. Clinical) – kako izgledaju pacijentove vene
  • Etiologija (eng. Etiology) – da li je problem nasljedan ili ne
  • Anatomija (eng. Anatomy) – koje su vene zahvaćene
  • Patofiziologija (eng. Pathophysiology) – u kojem pravcu teče krv (je li normalan ili nenormalan protok) i da li je protok krvi blokiran
Noga bez vidljivih znakova bolesti površinskih vena

Bez vidljivih znakova bolesti površinskih vena

Noga bez vidljivih znakova bolesti površinskih vena.

Noga samo sa paučastim venama

Paučaste vene

Vene koje možete vidjeti ili osjetiti pod kožom se zovu površinske vene. Paučaste vene su skupina sitnih krvnih sudova nastalih tik ispod površine kože. Često su crvene, plave ili ljubičaste i izgledaju kao paukova mreža. Obično se nalaze na licu i nogama.

Noga s varikoznim venama

Varikozne vene

Varikozne vene se uglavnom pojavljuju tik ispod kože na nogama. Uvećani ili prošireni dijelovi vena se mogu lako uočiti jer su debeli i kvrgavi. Ako ste gojazni, teže ih je vidjeti jer ih sakrije masno tkivo.

Otečeno područje noge sa edemom

Edem

Ako patite od hronične venske insuficijencije, edem se zna često pojaviti u nogama i na člancima. Kad pritisnite to mjesto prstom, duže vremena ostane udubina od tog pritiska.

Uzroci uključuju konzumiranje kafe ili alkohola, dugo stajanje ili sjedenje, visoka temperatura i nestabilni hormoni.

Noga sa promjenama na koži ili crvenilom

Promjene na koži

Duže nakupljanje krvi i pritisak na vene može rezultirati crvenkasto-smeđom kožom. Najprimjetnije je oko članaka ali može biti i na cjevanicama i stopalima.

Noga s otvorenim venskim čirom

Venski čirevi

Venski čirevi su uglavnom meki na dodir, šuplji i umjereno neugodni. Oni su komplikacija prethodnih faza bolesti površinskih vena.

Uglavnom počinju kao male ranice koje se značajno znaju proširiti. Venski čirevi mogu curiti i biti crvenkasti.

Kako mogu spriječiti insuficijenciju površinskih vena?

Preporučuje se zdrav životni stil za smanjenje rizika od insuficijencije površinskih vena. Posebno je važno dovoljno vježbati, izbjegavati alkohol i pušenje, te se zdravo hraniti.

Redovne vježbe za vene mogu također pomoći u prevenciji i zaustavljanju napredovanja insuficijencije površinskih vena. Uz to, Lioton 1000 gel može pomoći u sprečavanju komplikacija zbog postojanja varikoznih vena.